Vaječný likér třikrát jinak

Tento recept jsme připravovali vždy s babičkou před Vánoci. Jako děti jsme jej milovaly (samozřejmě bez rumu :)) Díky obrovskému množství kondenzovaného mléka a jeho sladkosti jsme na něj chodívaly a upíjely dokud nezbyla ani kapka. V základu stejný ho dělám každé Vánoce dodnes. Tentokrát jsem se ho rozhodla ozvláštnit o nějaké koření. Letos se nabízelo přidat směsi koření, používané v kavárně, které jsou velmi oblíbené v zimních odobích na přípravu chai latte a kashmiri pink chai latte. No a zázrak byl na světě!

Je to tekutý dezert, který si díky receptu můžete zkusit připravit i vy doma. :)

Je velmi jednoduchý, časově nenáročný a hlavně chuťově výborný!

Vaječný likér s chai latte

DOBA PŘÍPRAVY

20 min.

 

INGREDIENCE

Na 1l vaječňáku s vanilkou

4 žloutky

50g cukru krupice

1 slazené kondenzované mléko

1 neslazené kondenzované mléko

1/2 vanilkového lusku

0,25l rumu (od Tuzemáku po cokoliv lepšího)

 

Na vaječné likéry s kořením jsem použila místu cukru:

50g chai tea powder / 75g kashmiri pink chai powder

(V případě použití směsi koření jsem vynechala vanilkový lusk)

 

POSTUP

1. Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkou, případně se směsí koření do bíle pěny.

2. Za stálého šlehání postupně přilejte slazané, pak i neslazené kondenzované mléko.

3. Na závěr vlijte rum.

Hotový likér přelejte do čisté sklenice a uchovávejte v lednici. Jen pozor, do druhého dne trochu spadne pěna.

Díky cukru a rumu vydrží v lednici velmi dlouho.  

 

Domácí vaječný likér se skvělé hodí také jako dárek, proto nezapomeňte někomu udělat radost. :)

 

Pokud si na vlastní výrobu netroufáte, můžete si o něj říct v kavárně, kde bude do Vánoc k zakoupení.

 Vaječný likér - kafe pragovka

Anna Hezká