Tento recept jsme připravovali vždy s babičkou před Vánoci. Jako děti jsme jej milovaly (samozřejmě bez rumu :)) Díky obrovskému množství kondenzovaného mléka a jeho sladkosti jsme na něj chodívaly a upíjely dokud nezbyla ani kapka. V základu stejný ho dělám každé Vánoce dodnes. Tentokrát jsem se ho rozhodla ozvláštnit o nějaké koření. Letos se nabízelo přidat směsi koření, používané v kavárně, které jsou velmi oblíbené v zimních odobích na přípravu chai latte a kashmiri pink chai latte. No a zázrak byl na světě!
Je to tekutý dezert, který si díky receptu můžete zkusit připravit i vy doma. :)
Je velmi jednoduchý, časově nenáročný a hlavně chuťově výborný!
DOBA PŘÍPRAVY
20 min.
INGREDIENCE
Na 1l vaječňáku s vanilkou
4 žloutky
50g cukru krupice
1 slazené kondenzované mléko
1 neslazené kondenzované mléko
1/2 vanilkového lusku
0,25l rumu (od Tuzemáku po cokoliv lepšího)
Na vaječné likéry s kořením jsem použila místu cukru:
50g chai tea powder / 75g kashmiri pink chai powder
(V případě použití směsi koření jsem vynechala vanilkový lusk)
POSTUP
1. Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkou, případně se směsí koření do bíle pěny.
2. Za stálého šlehání postupně přilejte slazané, pak i neslazené kondenzované mléko.
3. Na závěr vlijte rum.
Hotový likér přelejte do čisté sklenice a uchovávejte v lednici. Jen pozor, do druhého dne trochu spadne pěna.
Díky cukru a rumu vydrží v lednici velmi dlouho.
Domácí vaječný likér se skvělé hodí také jako dárek, proto nezapomeňte někomu udělat radost. :)
Pokud si na vlastní výrobu netroufáte, můžete si o něj říct v kavárně, kde bude do Vánoc k zakoupení.
Anna Hezká